Punat najam plovila

Na jugozapadnom dijelu otoka Krka, u jednoj od najzaštičenijih uvala Jadrana nalazi se mjesto Punat. Punat je okružen maslinicima te je nadaleko poznato puntarsko maslinovo ulje, koje nije samo hrana već u pravim količinama i lijek. Također je središte nautičkog turizma na hrvatskoj obali, među nautičarima poznat kao MARINA PUNAT najstarijoj i jednoj od vodećih marina na Jadranu u čijem sastavu se nalazi i brodogradilište. Tvrtka za najam plovila MCP može sa pohvaliti da je i sama dio tog nautičkog centra.

Između mjesta Punta i Stare Baške ima nebrojeno šljunčanih plaža za koje Naši gosti kažu da su "sigurno" najljepše šta su vidjeli.
A pravi dragulj nalazi u sredini Puntarske drage - otočić Košljun. Košljun je poznat  po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stolječima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjava velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja, kao npr. janje s jednim okom. Samostan posjeduje i bogatu knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Samostan je spomenik nulte kategorije. Na otoku se nalaze i dvije crkve – Navještenja Marijina i sv. Bernardina.

Ulazni kanal dobro je označen. Prođite između oznaka držeći se barem 10 m zapadno W od zelenih oznaka. Prema luci možete skrenuti tek oko 70 m nakon zadnje zelene oznake. Zapadno W i istočno  E od označenog kanala je plitko.
Dozvoljena brzina plovidbe je 2 čv

Pazite na grebene zapadno W od zadnje oznake u ulaznom kanalu, uz jugoistočni SE rt otočića Košljun i uz zapadnu W obalu. Za nevera sa sjevernozapada NW (rijetko i obično ljeti) sidriti sjeverno N od otočića Košljun.